Beteg a gyermekem. Mit tegyek, hogy jól aludjon az éjszaka?


Köztudomású, hogy amikor a gyerekek betegek, általában alvási nehézségeik vannak. A fájdalmak, a tartós köhögés és a magas láz, mindannyian hozzájárulnak ahhoz, hogy elmaradjon a pihentető alvás. És ugye ha a gyermeked nem alszik, akkor te sem fogsz aludni. Összegyűjtöttünk néhány módszert a beteg gyermekek megnyugtatására és az éjszakai alvás elősegítésére.

Meleg fürdő lefekvés előtt

Előfordul, hogy a beteg gyermek megnyugtatásának egyszerűen az a kulcsa, hogy arra van szükség, hogy érezzék, hogy szeretjük és gondozzuk őket. A betegségek miatt kiszolgáltatottnak és rászorulónak érzik magukat. Egy jó meleg fürdő néhány csepp levendulaolajjal egy olyan rituálé, amely remélhetőleg segít az elalvásban. A fürdőből származó gőz elősegítheti a váladék fellazulását is.

Párásítók a hálószobában

A párásítók nagyon hasznosak lehetnek köhögés és megfázás esetén. Meleg, nedves, párás levegőt biztosítanak, amely egész éjszakán ét belélegezve elősegítheti a nyálka felbomlását és a légutak mentesítését. Néhány csepp eukaliptuszolaj a párásítóban szintén segít köhögés esetén.

Emeld fel az ágy matracának végét, vagy párnákkal támasztd alá gyermeked fejét!

Fülfájás, orrmelléküreg-fájdalom és köhögés esetén a megemelt alvási helyzet segít a nyálka elvezetésében és kényelmesebb fekvést biztosít.

Mézes és citromos italok

Amikor az orvos azt mondja, hogy igyon rengeteg folyadékot, ennek oka van: a meleg folyadékok fogyasztása elvékonyítja a nyálkát, megkönnyítve ezzel a test számára, hogy kiöblítse a hurutot. A méz pedig csillapíthatja az éjszakai köhögést. Keverj össze egy teáskanál mézet egy evőkanál citromlével egy csésze forró vízben, majd néhány evőkanál hideg vízzel le kell hűteni, mielőtt gyermekednek adod. (Megjegyzés: a méz nem ajánlott egy év alatti csecsemőknek.)

Lefekvés előtt Nurofen

A Nurofen Gyermekek részére helyesen adagolva csökkenti a gyermek lázát (kényelmesebbé téve az alvást), ráadásul a fájdalmakat is enyhíti. Ügyelj arra, hogy jegyezd fel a lefekvés előtti adag beadásának idejét, hogy tudd, mikor lehet beadni a következőt!

Maradj a közelében!

Melyik gyermek nem szeretne anyukája, vagy apukája közelében lenni, amikor beteg? Szükség esetén felállíthatsz egy ágyat a szobájában. Ha ott vagy mellette, az megnyugtathatja a gyermeket, és nagyobb eséllyel alussza át az éjszakát. Akár egy matracot is bevihetsz a szobájába.

Gyengéd masszázs

Ha felébred az éjszaka közepén, akkor gyengéden dörzsöld meg a hasát, simogasd a hátát vagy ritmikusan masszírozd a homlokát! Ez meg fogja nyugtatni és hamarosan visszaalszik.

Forróvizes palack terápia

Ha gyermekednek hidegrázása van, akkor egy szőrös borítású, forróvizes palack olyan, mintha egy cicával aludna, és segít enyhíteni a kellemetlenségeket, amíg a Nurofen kifejti hatását. Hasfájás esetén szintén javasolt a forróvizes palackok használata.

Mesélj neki elalvás előtt!

Akár betegek, akár nem, a gyermekek mindig szeretik, ha mesélünk nekik. Együtt ülünk az ágyban, elolvassuk kedvenc meséjüket, ettől biztonságban érzik magukat és elálmosodnak. Ez egy időre eltereli a figyelmüket is a tünetekről.

Illóolajok

Néhány csepp levendula a párnán, segíthet az alvásban. Néhány csepp eukaliptuszolaj a lepedőn, segíthet a légzési nehézségek enyhítésében. Egyesek szerint a nyak oldalsó részére dörzsölt rozmaringolaj javítja az immunrendszert. Általában a kellemes illatú aromaterápiás olajok remekül megfelelnek arra, hogy kényeztesd beteg gyermekedet, aki ettől biztonságban érzi majd magát.

Csirkeleves vacsorára

A csirkelevesről széles körben úgy vélekednek, hogy segít a megfázás gyógyításában. Az ABC News honlapja szerint : “Dr. Stephen Rennard, a Omahai Nebraska Egyetem Orvosi Központjának tüdőszakértője bizonyítékot talált arra, hogy a leves gyulladáscsökkentő tulajdonságokat tartalmaz, amelyek segíthetnek megakadályozni a megfázás mellékhatásait.” Tehát keress a neten egy csirkeleves receptet, és mond azt gyermekednek, hogy „tudományosan bizonyított”!