Gondtalan élet időskorban. 1. rész. Serkentsük agyunkat!

Az időskorról sokunknak a betegségek, a haláltól való szorongás, a magány és a szegénység jut eszébe, pedig ez nem feltétlenül van így.

A betegségek egy része az életkor előrehaladtával gyakoribbá válik, de az idősödés nem jelenti azt automatikusan, hogy rossz lesz az egészségiállapotunk. Nézzünk körül környezetünkben! Biztos, hogy jó pár olyan idős embert találunk, aki irigylésre méltóan életerős. Miért ne lehetnénk mi is ilyenek? Az olyan megelőző intézkedések, mint az egészséges táplálkozás, a testmozgás és a stressz kezelése, csökkenthetik a krónikus betegségek vagy sérülések kockázatát az élet későbbi szakaszaiban.

Ahogy idősebbek leszünk kétségtelen, hogy tovább tart az emlékek felidézése, sűrűbben fordul elő, hogy elfelejtünk bizonyos dolgokat. A jelentős memóriavesztés azonban nem feltétlen következménye az öregedésnek. Agyunk serkentése, új készségek elsajátítása bármely életkorban kivitelezhető. Idősebb korban csaknem ugyanúgy képesek vagyunk új dolgokat elsajátítani és új környezetben boldogulni, ráadásul rendelkezünk az élettapasztalattal járó bölcsességgel is.