Gondtalan élet időskorban. 3. rész. Új célok és hobbik

Nyugdíjasként megváltozik az életünk. Ekkorra már többnyire elköltöztek a gyermekeink, így át kell szabni időbeosztásunkat. Új célokat kell kitűznünk, és ha úgy döntünk, akkor izgalmas kalandok várnak ránk.

Szerencsésnek mondhatják magukat azok, akiknek van valamilyen hobbija. Ők most teljesen átadhatják magukat kedvtelésüknek, megszűnnek az időkorlátok, kiteljesedhetnek kedvenc tevékenységük kapcsán.

Biztos, hogy szép számmal vannak olyanok is, akiknek korábban a munkahely és a család felemésztette idejüket, energiájukat, és nem volt lehetőségük azzal foglalkozni, amivel szerettek volna. Most itt a lehetőség!

Az internet, a közösségi oldalak és csoportok számtalan lehetőséget kínálnak. Nagyon könnyen fel veheted a kapcsolatot azokkal, akikkel közös az érdeklődésed.

Elcsépelt közhely, hogy a jó pap holtig tanul, de nem kell ehhez papnak lenni. Mostantól rengeteg időd lesz arra, hogy megtanulj egy új nyelvet, vagy egy új játékot, netán megismerkedj egy új hangszerrel. Az új tevékenységek elsajátítása nemcsak értelmet és örömet ad az életednek, hanem elősegítheti az agyad egészségének megőrzését és a mentális hanyatlás megelőzését is.

Vegyél részt a közösségi életben!  Add át másoknak az eddigi életed során megszerzett tapasztalatokat!

Utazz új helyekre! Nyilván kevés idős embernek van arra lehetősége, hogy más földrészeket felkeresve beutazza a világot, de hidd el, hogy hazánk is rengeteg meglepetést és természeti kincset kínál! Nyugdíjasként 65 éves korig kedvezményesen, afelett pedig ingyen veheted igénybe a tömegközlekedést. Ezt ki kell használni! Ha nincs pénzed szállásra, akkor készíts néhány szendvicset és irány a vasútállomás! Reggel elutazol, este visszajössz, így akár több napot is eltölthetsz egy-egy városban. Végigjárhatod az ország összes múzeumát, természeti értékeit. Nyáron akár naponta lemehetsz fürdeni a Balatonhoz, mindezt teljesen ingyen.

A lehetőségek végtelenek. A legfontosabb az, hogy találj olyan tevékenységeket, amelyek értelmesek és élvezetesek a számodra.