Gondtalan élet időskorban. 4. rész. Ne légy egyedül!


A kapcsolattartás az életkor előrehaladtával egyre nehezebbé válik – még azok számára is, akik mindig aktív társadalmi életet éltek. A karrierváltás, a nyugdíjazás, a betegség és a korábbi lakóhelyről való elköltözés mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy elveszítsük a közeli barátokat és családtagokat. És minél idősebb leszel, elkerülhetetlen, hogy annál több embert veszíts el.

Rendszeresen lépj kapcsolatba barátaiddal és családoddal. Tölts időt olyan emberekkel, akikkel kölcsönösen jól érzitek együtt magatokat! Ez lehet egy szomszéd, akivel szeretsz együtt edzeni, vagy ebéd egy régi baráttal, vásárlás a gyerekeiddel vagy az unokákkal való játék. Még akkor is, ha nem vagy a közelben, gyakran hívj vagy írj e-mailt a kapcsolatok fenntartása érdekében.

Tegyél erőfeszítéseket, hogy új barátokat szerezzél. Ahogy elveszted a körödben lévő embereket, létfontosságú új kapcsolatokat kialakítani, hogy a társadalmi életed ne csökkenjen. Ne félj attól, hogy nálad fiatalabb emberekkel barátkozz! A fiatalabb barátok újjáéleszthetnek, és új szemszögből láttatják az életet.

Nem szabad nap mint nap egyedül lenned. A telefonos vagy e-mailes kapcsolattartás nem helyettesíti a másokkal együtt töltött időt. A rendszeres személyes találkozás segít kivédeni a depressziót és pozitív maradni.