Helyezze idős rokonát egy otthonba – a sajátjába!

Forrás: https://www.americareinfo.com/

Amikor fiatal vagy, addig poénkodsz ezen. Ahogy öregszel, úgy válik egyre kevésbé viccessé. Aztán ahogy nyugdíjas leszel, majd azon túl, a nevetést félelem váltja fel.

Az idősek egyik legnagyobb félelme az, hogy egyedül fognak meghalni egy idegen helyen, család és barátok nélkül. Az Amerikai Nyugdíjasok Egyesületének (AARP) tanulmánya szerint az idősek több mint 90 százaléka a lehető leghosszabb ideig szeretne otthonában maradni, még akkor is, ha segítségre van szüksége a mindennapi tevékenységekben. Végül is az otthonuk kényelmes és családias, emlékek és olyan körülmények között vannak, amelyek miatt biztonságban és szeretettben érzik magukat.

Néhányan jobban félnek az idősek otthonába költözésből, mint a haláltól, elsősorban az intézményi érzés és a szabadságvesztés miatt, de előfordul, amikor már ez marad az egyetlen lehetőség.

Vannak előnyei és hátrányai mind az otthoni gondozásnak (a saját otthonukban, vagy családtaggal való együttélésnek), mind az idősek otthonában vagy más gondozási intézményben való életnek. Az egyik legfontosabb szempont viszont az egészségi állapot. Ha valaki 24 órás orvosi ellátást igényel, és ehhez valamilyen szakemberre is van szüksége, akkor az otthoni élet nagyobb kihívást jelenthet.

Milyen előnyei és hátrányai vannak az idősek otthonában való életnek?

Előnyei:

 • Az idősek otthonában egy közösségbe kerülve másokkal szocializálódhatnak a gondozottak. Miközben főznek és mosnak rájuk, nem kell egyedül lenniük (hacsak nem akarják).
 • Az idősek otthonában különféle egészségügyi szakemberek, ápolók és orvosok veszik őket körül, ami mindenkinek megnyugtató lehet.
 • A legtöbb idősotthon biztonságos az Alzheimer-kórban vagy demenciában szenvedő idősek számára, akik amúgy is hajlamosak a váratlan eltűnésekre.

Hátrányai:

 • Az idősek otthona megszüntetheti az egyén függetlenségét, és emiatt az illető még idősebbnek érzi magát.
 • Ha hozátartozóját eltávolítja ismerős környezetéből, a barátaitól és a családjától, az azt eredményezheti, hogy úgy fogja érezni, Ön és családja elhagyta őt.
 • Nagyon hosszú időbe telhet, amíg valaki megszokják az idősek otthonát, ami néhány személy számára nehéz lehet.
 • Az ápolási otthoni gondozás drága, különösképpen a jó minőségű intézmények.

Az AARP tanulmánya szerint az idősek körülbelül 90 százaléka a következő 5-10 évben továbbra is maradna a jelenlegi otthonában. 85 százalékuk bízik abban, hogy ezt meg fogja tudni oldani. Ők arra vágynak, hogy életük utolsó éveiben otthon, vagy családtagjaik körében legyenek, ami egyébként jót tesz mentális egészségüknek, de olyan is előfordul, hogy egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy ápolóhelyre költözzenek.

Milyen előnyei vannak az otthoni gondozásnak?

 • Azoknak, akiknek lehetőségük van arra, hogy a barátaik és a környezetük körében öregedjenek, általában biztonságosabbnak és boldogabbnak érzik magukat, ami növeli testi egészségüket.
 • A szabadság fontos hozzátartozóink számára. Az otthoni életvitel lehetővé teszi számukra a szabadság érzését, hogy azt és akkor csinálhassanak, amikor csak csak akarnak – saját menetrendjük szerint. Nincsenek „beütemezve”, az evés és más  tevékenységek által, amiket csak meghatározott időpontokban lehet megtenni. Meghozhatják saját döntéseiket.
 • Ha szerettének nincs szüksége éjjel-nappal kiterjedt orvosi ellátásra, otthon élhet, és továbbra is segítséget kaphat a napi tevékenységekhez. Bérelhet egy professzionális otthoni gondozási szolgáltatást, amely otthoni gondozást nyújt. Ezek a szakemberek segíthetnek a főzésben, a takarításban, a vásárlásban és más alapvető tevékenységekben. Ennek az erőforrásnak a birtokában – a hozzátartozó számára – megnyugvást nyújthat, hogy családtagját biztonságban tudja.
 •  Az otthoni gondozási lehetőségek gyakran olcsóbbak, mint egy állandó létesítményben tartózkodás, amely az Egyesült Államok Egészségügyi és Humán Szolgáltatási Minisztériuma szerint átlagosan havi 6500 dollár.

 A legjobb dolog, amit tehetsz szeretteid érdekében, ha beszélgetni kezdesz velük arról, hol is szeretnének majd élni, ha megöregszenek. Fontos, tehát, hogy bevonják őket is a döntéshozatalba, még mielőtt egészségügyi problémák merülnének fel. 

Kutasson az otthoni gondozásról, az ápolási gondozásról és az egyéb idősgondozási lehetőségekről, hogy képzett és felkészült legyen és így a legjobb döntést hozza meg idősebb hozzátartozója számára.