Hogyan tartsuk tisztán és rendben idősebb szeretteink otthonát?

Sajnos nagyon sűrűn előfordul, hogy az időseknek nehézségeik adódnak otthonuk tisztaságának, rendezettségének megőrzésében. A túlzott rendetlenség miatt szellemileg és fizikailag kimerültnek érezhetik magukat, különösen akkor, ha amúgy meg lenne bennük a szándék, hogy tiszta és rendezett körülmények között éljenek. Ehhez szeretnénk néhány tanácsot adni.

  1. Készítsen egy részletes takarítási listát!

A tervezési szakaszba mindenképpen vonja be az idősebb személyt. A kezdetben áthidalhatatlanul nagy feladatot bontsuk kisebb részfeladatokra, így egyből kezelhetővé válik a probléma! Ütemezzen be rövid takarításokat, amelyeket minden érintett könnyedén kezelhet fizikailag, és idővel a ház tiszta és rendezett lesz.

2. Szabaduljon meg a lomoktól!

Egyes idős emberek nincsenek tisztában azzal, hogy mennyi mindent gyűjtöttek össze az évek során. A rendetlenség akadályozhatja a lakásban való közlekedést, ami kockázati tényező lehet az eséseknél.

Néhány ötlet:

  • Kezdje a leggyakrabban használt helyiségekben!
  • Használjon táskákat vagy kosarakat a tárgyak rendezéséhez!
  • Vonja be az idősebb embert annak eldöntésébe, hogy mely tárgyak maradnak, melyeket adományoznak el, és melyek kerülnek kidobásra!
  • A takarítás tartalmazza a szekrények rendbetételét és tisztítását is!
  • A régi gyógyszereket, háztartási tisztítószereket és lejárt ételeket is nézze át, és dobja ki ha szükséges!

3. Vonja be a munkába az időseket és kérjen segítséget más családtagoktól!

Célszerű bevonni az időseket a takarítás megszervezésébe és a takarításba is. Számunkra szemétnek, vagy lomnak tűnhet egy-egy olyan tárgy, amely a hajlottkorú számára különösen fontos és értékes.

Ha idős szülőt vagy más családtagot gondoz, nehéz lépést tartani az otthonuk rendben tartásához szükséges összes házimunkával. Hívjon össze egy családi találkozót, ahol megvitatják, hogyan segíthet a többi családtag a nagyobb takarítási munkákban!

Alternatív megoldás lehet takarítási szolgáltatók igénybevétele. Ilyenkor át kell gondolni, hogy mire van szükségünk, csak nagytakarításra vesszük igénybe a szolgáltatást, vagy emellett rendszeresen heti néhány órában kérjük a munkát.

4. Adjon az időseknek kisebb tisztítási-szervezési feladatokat, amelyeket képesek elvégezni

Még akkor is, ha idősebb vagy mozgáskorlátozott, részt vehet a takarítási és szervezési feladatokban. Letörölheti a port, fényezheti az ezüst edényeket, vagy ülés közben szétválogathatja a ruhákat. Bátorítsuk az őket!

Az idős emberek otthonának tisztántartása nagy türelmet és tervezést igényel, de fenti elvek betartásával megteremthetjük azt, hogy kényelmes és biztonságos környezetben élhessenek szeretteink.