Hogyan válasszunk gondozót idős vagy beteg szeretteink mellé? 1. rész. A gondozók típusaiA „gondozó” szót ernyőfogalomként használják sokféle munkavállalóra, szerepre és funkcióra. Ellentétben az ápolókkal, akik elsősorban orvosi ellátást nyújtanak, a gondozók segítséget nyújtanak a mindennapi élethez. A gondozóknak nem feltétlenül kell szakembernek lenniük, de lehetnek szülő, gyermek, családi rokon vagy hivatásos gondozó (bejegyzett ápoló). Az egyes gondozásitípusoknál különbség teszünk a beteg gondozását illetően elvárásban, kötelességben és felelősségben egyaránt. 

Szükségessé válhat, hogy az adott személy részére éjjel-nappal segítség álljon rendelkezésre, de nem várhatjuk el ezt egy szomszédtól vagy pl. egy gyermektől. A munkahelyi, illetve az iskolai feladatok miatt ez megoldhatatlan lenne.

Cikksorozatunkban a professzionális gondozásra összpontosítunk, annak számos változatát bemutatva, de a leírtakat azokra a családtagokra is vonatkoztathatjuk, akik a rászoruló szeretett személy gondozását vállalják. 

A gondozók 2 fő kategóriába sorolhatók:

Szakképesítés nélküli gondozók

Ők elsősorban az egyén alapvető szükségleteinek kielégítését biztosítják. Például főzés, etetés, öltöztetés, ápolás, fürdetés és más egyéb feladatok. Ebbe a kategóriába tartozhatnak még azok a családtagok, önkéntesek, rokonok és barátok is, akik gondoskodnak kedvesükről.  

Szakképzett gondozók

Idetartoznak az okleveles ápoló asszisztensek, az otthoni egészségügyi asszisztensek, vagy a regisztrált ápolók. A szakképzett gondozók számos olyan feladatot végezhetnek, amelyek már valamilyenfajta orvosi készséget és szakértelmet is igényelnek. Például sebeket kötöznek, injekciót beadnak, stb.