Hogyan válasszunk gondozót idős vagy beteg szeretteink mellé? 2. rész


A megfelelő gondozó kiválasztásához előszőr is át kell gondolnunk, hogy pontosan milyen feladatokat kell majd ellátnia. Olyan személyt kell találnunk aki birtokában van ezen ismereteknek.

Gyógyszerek beadása és egészségügyi felügyelet

Annak ellenére, hogy nem minden gondozónak van magas szintű orvosi szakértelme, ismerete vagy tapasztalata, a gondozó fő feladata az idős, illetve beteg személy egészségi állapotának figyelemmel kísérése. Ez magában foglalja pl. az olyan feladatokat, mint a napi vitamin- vagy gyógyszeradagok, az étel- és táplálékbevitel.

Legyen szó szakképzett vagy szakképzetlen gondozóról, elengedhetetlen, hogy nagyon komolyan odafigyeljen az ápolt személy egészségi állapotára. A gondozóknak feljegyzést kell készíteniük és jelenteniük kell minden új tünetet vagy releváns információt a családtagoknak, gondviselőknek és orvosoknak. 

Szállítás

Bármilyen legyen is az egészségi állapotuk, fontos, hogy az ápoltak ne csak otthon legyenek, legyen szó akár családtagok felkereséséről, akár vásárlásról, vagy orvosprogramról. Állapotuk miatt azonban a szállítás sok esetben nehézségekbe ütközik. A hanyatlás, a memóriaproblémák, a lassabb reakcióidő és más problémák miatt a rászoruló személyeknek az utazás során is segítségre van szükségük. 

A gondozóknak ismerni kell annak módját, hogyan lehet áthelyezni az ápoltat a kerekesszékből az autóba, a kerekesszékből az ágyba, vagy az ágyból a mellékhelyiségbe.  Egy bizonyos életkort követően a mozgatás növelheti az elesés vagy a sérülés kockázatát. A gondozóknak tudniuk kell, hogy mit kell tenni baleset, esés vagy sérülés esetén.  

Étkeztetés

Általában a gondozók feladata a gondozottak egészségi állapotának megfelelő ételek elkészítése, az étrendi korlátozások betartása. Ha a gondozott egyedül él és mozgásképtelen, akkor a bevásárlás is a gondozó feladata.

Testápolás

A személyes gondoskodás olyan feladatokat foglal magában, mint fürdés, öltözködés, ápolás és tisztálkodás. 

Ahogy az ember öregszik, már az átöltözés is nehézségekbe ütközhet. Sokan nem is hangoztatják, hogy segítségre van szükségük ezeknél a feladatoknál, ami a feladat teljes kihagyását eredményezheti. A személyes gondozók segíthetnek javítani az ember életminőségét azáltal, hogy biztosítják ezeket az alapvető szolgáltatásokat, és segítenek fenntartani az idősek méltóságérzetét a testük tisztántartásával kapcsolatban. A gondozó feladata lehet a segítség a fogmosásnál, körömvágásnál, borotválkozásnál, valamint annak biztosítása, hogy tiszta ruhák, piperecikkek és orvosi kellékek álljanak rendelkezésre. 

Általános takarítás

Az általános takarítás olyan feladatokat tartalmaz, mint pl. az ágynemű cseréje és mosása.  A gondozóknak ki kell vinniük a szemetet, és tisztán kell tartaniuk a fürdőszobát, a konyhát és az általános lakóteret, ha az ellátásban részesülő személy egyedül él. A padlón fekvő apró tárgyak növelhetik a sérülések és elesések kockázatát.