Masszázs az idősek életminőségének javításáért

Forrás: https://training.mmlearn.org/

Az érintést az öt érzék közül az egyik legértéktelenebbnek tartjuk. Minden nap támaszkodunk tapintásunkra, mégis ritkán gondolunk erre az érzékszervünkre. Különösen az idősek szenvedhetnek az egyszerű érintés hiányától, akik számára a masszázs nemcsak fizikai, hanem mentális és érzelmi előnyöket is kínál. Vizsgáljuk meg közelebbről, hogy az érintés és a masszázs milyen szerepet játszhat az idősödő szerettünk életminőségének javításában.

Már önmagában az egyszerű kézdörzsölés is rendkívül hasznos lehet. Az érintés kiváltja a hipotalamuszban az oxitocin termelését, amely egyrészt felszabadul a véráramba és tárolódik az agyban. Ez a hormon számos különböző fiziológiai funkciót lát el, többek között csökkenti a stressz szintjét, csökkenti a vérnyomást, növeli a fájdalomtűrést és javítja a hangulatot. Emellett a sebek gyógyulásának idejét is lerövidíti.


Amikor megöleli idősödő kedvesét, vagy kézen fogja, talán Ön sem tudja, hogy ezzel milyen sokat tesz az egészségért. 

Az idősek kezelésére szakosodott masszőrök nyújtási technikákat is alkalmazhatnak az izmok megerősítésére és a mozgástartomány javítására.

A masszázs serkenti a véráramlást, de emellett csökkenti a vérnyomást, segíthet leküzdeni a krónikus fájdalmat, például ízületi gyulladást. A masszázsterápia pozitívan befolyásolja a test szinte minden rendszerét.

Kevesen gondolnák, de alvási problémák esetén is segíthet. Az Amerikai Masszázs Terápiás Szövetség (AMTA) szerint a masszázs javíthatja az alvás minőségét és mennyiségét az időseknél, valamint segíthet azok számára, akik olyan krónikus betegségben szenvednek, például rákban, migrénben, amelyek legyengítik a szervezetet.
A legújabb kutatások szerint a masszázsnak terápiás előnyei vannak az Alzheimer-kórban szenvedő betegek kezelésében, mert elősegíti a relaxációt és megkönnyíti a kommunikációt.  

Ha módja van rá, akkor keressen egy masszázsterapeutát, aki az idősek kezelésére szakosodott, hogy érintése révén javítsa idősödő szeretteinek egészségi állapotát, életminőségét.