Mit csinálj, ha hazudik a gyermeked? 1. részKeserves dolog, amikor először szembesülünk azzal, hogy nem mond igazat a gyerekünk, de ha megértjük ennek okait, segíthetünk az őszintébbé válásukban. Egyes tanulmányok szerint a hazugság elsősorban 4–17 éves korig gyakori. 7 éves korukra egyes gyerekek már olyan jól hazudnak, hogy szüleiket teljesen meg tudják téveszteni. Valamilyen oknál fogva, 17 éves kor után a hazugságok száma általában csökkenő tendenciát mutat.

Rendszerint a gyerekeknek jól megalapozott oka van az igazság elferdítésére. El akarják kerülni a büntetést, vagy nem szeretnének csalódást okozni szüleiknek.

Gondold végig, tedd a szívedre a kezedet, te őszinte lennél, ha tudnád, hogy ez megalázást, kioktatást, büntetést vagy kiabálást von majd maga után?

A gyerekek is tisztában vannak azzal, hogy nagyjából mi fog történni. Nehéz igazat mondani, amikor tudják, hogy mik lesznek a következmények. Emellett gyermeked nem szeretne csalódást okozni neked.

Amikor kiderül a hazugság, akkor rendszerint valamilyen-féle büntetés következik, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy ez többet nem fordul majd elő. Pedig ezzel pontosan az ellenkező hatást érjük el, és folytatni fogják a hazudozást.