Mit csinálj, ha hazudik a gyermeked? 2. rész


Olyan környezetet kell teremtenünk, hogy ne kelljen félnie a gyerekeknek attól, ha igazat mond.

  1. Figyeld meg, hogy miként reagál arra, ha valamilyen hibát vét! Ha például véletlenül kiönti az üdítőjét a szőnyegre, akkor koncentrálj arra, hogy nyugodt maradj! Nehéz, de lehetséges. Ahelyett, hogy dühös lennél, beszéljétek meg a probléma megoldását!
  2. Ne tegyél fel olyan kérdéseket gyermekednek, amelyekre előre tudod a választ! Ehelyett hangsúlyozd a helyzet kezelésének módjait! Ha például tudod, hogy nem csinálta meg a leckéjét, akkor kérdezd meg tőle, hogy mikor fogja megcsinálni! Adj neki lehetőséget, hogy a cselekvési tervre összpontosítson és ne a kifogások keresésére! Azt is rögzítsétek, hogy miként cselekedjen a következő alkalommal!
  3. Tudd meg a teljes igazságot! El kell jutni a probléma gyökeréhez! Mi az oka, hogy nem őszinte veled? Beszéljétek meg, hogy változtatni tudjatok!
  4. Dicsérd meg, ha megmondja az igazságot! Még akkor is, ha ideges vagy.
  5. Kérdezd meg gyermekedet, hogy ha lenne rá lehetősége, akkor utólag mit csinálna másképpen! Hallgasd meg és gyűjtsétek össze a különböző ötleteket!
  6. Mutasd ki a szeretetedet! Mondd el gyermekednek, hogy feltétel nélkül szereted! Azért mert hibát követ nem fogod kevésbé szeretni! Ez segít abban, hogy biztonságban érezhesse magát.
  7. Nyújts helyes példát! Ne feledd, a gyermekeid számára te vagy a mintakép és tanulnak a tetteidből! Bármilyen látszólag ártalmatlan dologról is van szó, ha nem mondasz igazat, akkor azt fogják belőle leszűrni, hogy rendben van a hazugság.

Ne feledd, időbe telik a bizalom felépítése! Légy türelmes!