Mit csináljak? Nem engedelmeskedik a gyermekem


Megdöbbentő, hogy nagyon sok szülő megfeledkezik arról, hogy gyermekének egyszer majd egyedül kell megállnia a helyét. Feltétlen engedelmességet várnak el, és mérgesek, ha a lurkó elmondja véleményét és ez nem egyezik a szülőkével.

Természetesen vannak szabályok, amikre meg kell őket tanítanunk, és be is kell tartatnunk, de emellett szabadságra is szükségük van.

Kamaszkorban sűrűn előfordul, hogy tiszteletlenek, lázadók. Lássuk be mindenkinek vannak rossz pillanatai. Próbáljuk ilyenkor megtalálni az arany középutat, ne fojtsuk el a szabadságot, a személyiséget, az őszinteséget!

Bízzunk rá feladatokat! Tartsa rendben a szobáját, segítsen a mosogatásban, stb.

Fontos, hogy gyermekünk tudja azt, hogy számít a véleménye. Hallgassuk meg egy-egy ügy kapcsán, és vannak olyan dolgok, amelyekben nyugodtan bevonhatjuk a döntéshozatalba is!

Mindennél fontosabb, hogy a gyerek és szülei megbízzanak egymásban és őszinték legyenek egymáshoz. Ez sokkal fontosabb, mint az engedelmesség. Aki feltétlen engedelmességet vár, az ne vállaljon gyermeket, vegyen inkább magának egy kutyát, amelyet kedvére idomíthat.