Nem tud a gyermeke koncentrálni az iskolában?

Sűrűn előfordul, hogy figyelem és koncentrációs nehézségekre gyanakszunk iskoláskorú gyermekünknél.  Álmodoznak vagy kibámulnak az ablakon, és nem képesek befejezni munkájukat. Honnan tudhatja, hogy gyermeke figyelemzavaros vagy koncentrációs nehézségekkel küzd, és mire kell figyelnie?

  • képtelen mozdulatlanul ülni
  • könnyen el lehet vonni a figyelmét
  • nem tartja be a tanár utasításait
  • folyamatosan elhagyja a dolgait
  • rosszul teljesít az iskolában
  • viselkedési nehézségei vannak, agresszív, ingerlékeny
  • nehezen barátkozik

Mielőtt szakemberhez fordulnánk, érdemes kipróbálni néhány dolgot.

Biztosítsa, hogy gyermeke elegendő időt aludjon! A legtöbb általános iskoláskorú gyermeknek még 10-11 óra alvásra van szüksége. Amennyiben elmúlt 12 éves, 8-9 órás alvás is elegendő lehet.

Figyeljen arra oda, hogy gyermeke megfelelő és tápláló étrendet fogyasszon! Korlátozza, hogy mennyi időt tölt a számítógép vagy táblagép előtt! Iskoláskorú gyermekek esetén maximum napi két óra ajánlott. Ez persze nehezebben meghatározható, ha idősebb, és a házi feladatokhoz számítógépet kell használnia. 

Mi van akkor, amikor gyermeke iskolában van? Beszéljen a tanárral, hogy elősegítse a tanuló figyelmének és koncentrációjának javítását! Próbálják megoldani, hogy a gyerek az első padsorok egyikébe üljön, lehetőleg egy csendes diák mellé, aki nem vonja el a figyelmét. A tanár igyekezzen minél több segítséget nyújtani, beszéljék meg, hogy adjon neki kisebb és könnyebben teljesíthető feladatokat! Talán ezektől sikerélménye lesz és így megnő az önbizalma. Ha nehézségekkel küzd, kapjon több időt munkájának befejezésére! Dicsérje meg, ha jól és csendesen dolgozik!

Mindannyian boldog és egészséges gyerekekre vágyunk, akik szívesen tanulnak, és könnyen barátkoznak másokkal.

Amennyiben fentiek nem válnak be, úgy érdemes orvosi segítséget igénybe venni!