Tisztítás és fertőtlenítés a Covid-19 járvány idején


Az első dolog, amit tudnunk kell, hogy a tisztítás és a fertőtlenítés nem ugyanazt jelentik. A tisztítás a szennyeződések eltávolításáról, a fertőtlenítés pedig a kórokozók elpusztításáról szól. Az eddigi kutatási eredményekből az szűrhető le hogy, az emberről emberre történő átvitel sokkal nagyobb kockázat, mint a felületeken keresztül történő átvitel, de mégis, ahhoz hogy biztonságban lehessünk, naponta szükséges tisztítanunk és fertőtleníteni környezetünket. Pláne akkor, ha közvetlenül vagy közvetve kapcsolatba kerültünk a külvilággal.

A kutatók azt tapasztalták, hogy a Covid-19 24 órán keresztül képes életben maradni a karton felületén, de műanyag vagy rozsdamentes acél esetében akár három napig életképes lehet a vírus.

Különös figyelmet kell fordítanunk azokra a felületekre, amelyeket általában a legtöbbet fogdosunk: – kilincsek, – asztalfelületek, – étkező székek (ülés, háttámla és karok), – konyhai pultok, – fürdőszoba pultok, – csapok és csapgombok, – WC /deszka és lehúzó/, – villanykapcsolók, tv távirányítók.

Először tisztítsd meg a tárgyak felületét, távolítsd el a szennyeződéseket, ezt követően alkalmazz egy felületnek megfelelő fertőtlenítőszert. Ennek leggyorsabb és legegyszerűbb módja a törlőkendővel való fertőtlenítés vagy a fertőtlenítő spray használata.

Ez az. Ha ezeket felveszi a napi rutinjába, csökkentheti a fertőzés kockázatát az Ön és a háztartása bármely más tagja számára. Ha nem tud fertőtlenítőszereket beszerezni, végezzen alapos munkát a meglévő szappannal vagy tisztítószerekkel.

Légy figyelmes! Nézd meg a fertőtlenítőszer címkéjét, amely tartalmazza azokat a vírusokat, amelyek ellen hatékonyak.

Ha egy fertőtlenítőszeren fel van tüntetve, hogy elpusztítja az influenzát, az RSB-t, a SARS vírust, akkor a koronavírus ellen is nagy eséllyel hatályos.

Így készíthetsz házi fehérítő fertőtlenítő sprayt

Ha nem találsz a boltban megfelelő fertőtlenítőszert akkor itt egy recept arra, hogy miként készítheted el házilag:

Szükséges 4 teáskanál háztartási fehérítő, valamint 1 liter víz.

Öntsük mindkettőt egy liter spray palackba, erőteljesen rázzuk össze!

Permetezz a fertőtlenítő felületre, hagyd 10 percig hatni, majd nedves ruhával töröld le!

Figyelem! Soha ne keverd a fehérítő oldatot más tisztítószerrel! Ne felejts el kesztyűt viselni, továbbá használat közben kinyitni az ablakokat.

Nagyon fontos a mobilunk rendszeres áttörlése!

Használj fertőtlenítő törlőkendőt vagy alkoholos oldatot (legalább 70 százalékos). 

A számítógép fertőtlenítése

Kerüld a fertőtlenítő törlőkendő használatát a képernyőn. A laptop kijelzők nem mindig üvegből készülnek (a matt kijelzők műanyagok), ezért károsodást okozhatnak. A kijelzőt izopropil-alkohol (70 százalék) oldattal és puha törlőkendővel kell tisztítani. Töröld le a billentyűzetet és az érintőpadot is!